Huidmicrobioom - de juiste bacteriën voor een shiny skin

Huidmicrobioom - skin microbiome

De trends in skincare zijn dit jaar volledig gefocust op individualisatie en gezondheid. Vandaag gaan we het hebben over skin microbiome, ook wel je huidmicrobioom. Ben jij serieus bezig met het optimaliseren van je huid, dan ben je vast en zeker de functie van bacteriën weleens tegengekomen. We gaan nu kijken naar de biologie achter je skincare, ben jij er klaar voor?

Wat is je huidmicrobioom?

Je huidmicrobioom is een complexe community van bacteriën, virussen en schimmels. Deze kleine wezentjes leven op je huid. Klinkt scary, maar is het niet. Deze micro-organismen beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Met elkaar zorgen ze ervoor dat je huidgezondheid in balans blijft. 

Waarom is het belangrijk?

Een gezond huidmicrobioom heeft diverse voordelen voor je huid, zoals:

  1. Bescherming tegen pathogenen. Door de strijd aan te gaan met schadelijke microben, helpt een evenwichtig microbioom bij het voorkomen van infecties en ontstekingen.
  2. Ondersteuning van het immuunsysteem. Het bevordert de immuunrespons van de huid, waardoor je beter beschermt bent tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
  3. Bevordering van de huidbarrière. Een gezond skin microbiome versterkt de huidbarrière, waardoor je huid beter gehydrateerd blijft en minder gevoelig is voor irritaties.

Hoe ondersteun je jouw huidmicrobioom?

Nu je weet hoe belangrijk je huidmicrobioom is, vraag je je waarschijnlijk af hoe je het het beste ondersteunt. Hier zijn enkele tips:

1. Gebruik milde, pH-gebalanceerde reinigers

Veel traditionele reinigers ontdoen je huid van essentiële oliën en goede bacteriën. Kies voor reinigers die zacht zijn en de natuurlijke pH-waarde van je huid respecteren.

2. Vermijd overmatige exfoliatie

Hoewel exfoliëren belangrijk is om dode huidcellen te verwijderen, verstoort te vaak exfoliëren de balans van je microbioom. Beperk het tot 1-2 keer per week.

3. Voed je huid met prebiotica en probiotica

Net zoals je darmmicrobioom baat heeft bij probiotica en prebiotica, geldt dit ook voor je huid. Zoek naar skincare producten die ingrediënten hebben om je huid te voeden.

4. Hydrateer volop

Een goed gehydrateerde huid ondersteunt een gezond microbioom. Gebruik vochtinbrengende crèmes, die hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine bevatten.

5. Bescherm tegen de zon

Hoewel zonlicht goed is in gematigde hoeveelheden, beschadigt overmatige blootstelling aan UV-stralen je huidmicrobioom. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een breed spectrum.

Skin friendly

De skincare industrie omarmt de wetenschap van het microbioom en er komen steeds meer producten op de markt die zijn ontworpen om je natuurlijke huidflora te ondersteunen. Van probiotische serums tot prebiotische maskers, you name it! Wil jij meer hulp bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huid? Raadpleeg vrijblijvend onze huidtherapeut