Ingrediënten gezichtsverzorging - welke moet je NIET combineren?

Ingrediënten gezichtsverzorging

Een stralende, gezonde huid willen we allemaal. De wereld van skincare is complex en kan soms overweldigend zijn, vooral als het gaat om de ingrediënten van gezichtsverzorging. Glycolzuur, salicylzuur, retinol, vitamine C, niacinamide - de lijst lijkt eindeloos. Het combineren van deze ingrediënten levert soms verbluffende resultaten op, maar het kan ook rampzalig uitpakken. In dit artikel besprekken we de do's en don'ts van het combineren van skincare-producten. 

Ingrediënten gezichtsverzorging

Skincare-ingrediënten zijn de bouwstenen van effectieve huidverzorging. Het is essentieel om te begrijpen hoe elk ingrediënt werkt en welke voordelen het biedt voor jouw huidtype. Voordat we ingaan op specifieke combinaties, bespreken we de algemene do's en don'ts .

Do's op het gebied van skincare

  1. Start met een goede basisroutine - Reinig je huid grondig en breng een milde toner aan, voordat je actieve ingrediënten gebruikt;
  2. Gebruik producten met SPF - Bescherm je huid altijd tegen schadelijke UV-straling door een geschikte SPF-crème te gebruiken;
  3. Patch test - Test nieuwe producten altijd op een klein stukje huid om allergische reacties te voorkomen;
  4. Hydrateer - Hydrateren is de sleutel tot een optimale vochtbalans van de huid. 

Don'ts op het gebied van skincare

  1. Overmatig exfoliëren - Te veel exfoliëren beschadigt de huidbarrière en leidt tot irritatie;
  2. Mix niet teveel actieve ingrediënten - Het gelijktijdig gebruiken van teveel actieve ingrediënten leidt tot overbelasting van de huid. 

Nu we de basisbeginselen hebben besproken duiken we in de specifieke ingrediënten en combinaties.

Combineren van ingrediënten van je gezichtsverzorging

Acnebestrijding: Benzoylperoxide en AHA/BHA

Veel mensen hebben te maken met acne. Eén van de meest actieve acnebestrijders is benzoylperoxide. Het beperkt de groei van acne-veroorzakende bacteriën en helpt ontstekingen te verminderen. Helemaal top! Maar pas op, want in combinatie met exfoliërende zuren kan benzoylperoxide de huid uitdrogen en irriteren. 

Exfoliërende zuren ken je misschien onder de naam AHA of BHA. Deze krachtpatsers helpen je van je dode huidcellen af en ontstoppen de poriën. Ze zijn eveneens geweldige voor de acne-gevoelige huid, maar ze maken je huid extra gevoelig in combinatie met benzoylperoxide. 

Gebruik deze ingrediënten in je gezichtsverzorging op verschillende dagen om overmatige irritatie te voorkomen. 

Anti-aging: Vitamine A en Vitamine C

Vitamine A - bekend als retinol en retinoïden - staat bekend om zijn anti-aging talent. Het helpt bij de aanmaak van collageen en vermindert fijne lijntjes en rimpels. Vitamine C is ook zo'n magische middeltje dat je misschien kent als ascorbinezuur. Deze antioxidant beschermt de huid tegen de schade van vrije radicalen. 

Beide ingrediënten hebben geweldige voordelen in je skincare routine, maar als je ze samen gebruikt ben je verder van huis. Vitamine C heeft namelijk een lage pH-waarde en die heeft een negatieve invloed op de stabiliteit van retinol. 

Gebruik de ingrediënten op verschillende momenten van de dag. 

Verhelderende routine: Niacinamide en Vitamine C

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, is een veelzijdig ingrediënt dat helpt bij het verminderen van roodheid, het reguleren van talgproductie en het versterken van de huidbarrière. Vitamine C, zoals eerder genoemd, is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

Ze stimuleren de aanmaak van collageen, gaan pigmentvlekken tegen en zorgen voor verjonging van de huid. Maar als je ze mengt? Dan doen ze helemaal niets. 

Gebruik deze middelen niet in dezelfde routine / op dezelfde dag. 

Het combineren van verschillende ingrediënten tijdens je gezichtsverzorgingsroutine is bijna een wetenschap. Leer van je fouten of nog beter: voorkom ze. In onze how to use lees je precies wat je wel en niet moet doen voor je huid. Succes!