Doorgaan naar inhoud
Welke gezichtsverzorging tijdens zwangerschap?

Welke gezichtsverzorging tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw talloze veranderingen, en dit heeft ook invloed op de huid. Hormonen spelen een cruciale rol bij het ontstaan van verschillende huidproblemen zoals puistjes, striae en pigmentvlekken. Het is dan ook belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap goed te verzorgen en te beschermen. Maar welke gezichtsverzorging is veilig en effectief tijdens deze bijzondere periode? In dit artikel bespreken we welke producten je wel en niet kunt gebruiken tijdens je zwangerschap, hoe je je huid goed kunt verzorgen en enkele veelvoorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap.

Hormonen en hun invloed op de huid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in het lichaam toe en produceren de pigmentcellen extra pigment, waardoor er soms pigmentvlekken ontstaan. Ook verandert de productie van talg, waardoor sommige vrouwen last krijgen van puistjes tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan het beruchte zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, verschijnen op het gezicht van de aanstaande moeder. Deze veranderingen maken de huid gevoeliger dan normaal. 

Gezichtsverzorging tijdens de zwangerschap

Het is begrijpelijk dat zwangere vrouwen extra voorzichtig willen zijn met welke producten ze op hun huid aanbrengen. Sommige ingrediënten kunnen namelijk door de huid heen dringen in de bloedbaan en zo het ongeboren kind bereiken. Daarom is het verstandig om bepaalde stoffen te vermijden en milde producten te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is ook essentieel om de huid goed te hydrateren en soepel te houden om de jeuk en droge huid te voorkomen die soms tijdens de zwangerschap kunnen optreden.

Veilige ingrediënten tijdens de zwangerschap

Gelukkig zijn er veel veilige en effectieve ingrediënten die je tijdens je zwangerschap kunt gebruiken voor je gezichtsverzorging. Zo is vitamine C een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van pigmentvlekken en de huid een mooie glans geeft. Ook vitamine A, ofwel retinol, kan veilig worden gebruikt, maar het is essentieel om hoge concentraties te vermijden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de baby. Niacinamide is een andere veilige optie die helpt bij het verminderen van puistjes en het reguleren van talgproductie.

Vermijden van bepaalde ingrediënten

Tijdens de zwangerschap is het beter om producten met salicylzuur en benzoylperoxide te vermijden, omdat deze stoffen mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de baby.  Ook wanneer je borstvoeding geeft wordt dit aangeraden. Daarnaast moeten producten met glycolzuur en bepaalde soorten vitamine A, zoals retinoïden, worden vermeden. Het is altijd aan te raden om bij twijfel je arts of dermatoloog te raadplegen.

Huidverzorgingstips voor zwangere vrouwen

  • Kies voor milde gezichtsreinigers en huidverzorging die de huid niet uitdrogen.
  • Gebruik een hydraterende crème om de huid soepel te houden.
  • Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème met een hoge SPF.
  • Vermijd het gebruik van producten met geurstoffen en kleurstoffen.
  • Gebruik een serum met vitamine C om de huid te laten stralen.

Omgaan met specifieke huidproblemen tijdens de zwangerschap

Striae

Helaas zijn striae niet volledig te voorkomen, maar je kunt proberen je huid goed te hydrateren en soepel te houden om de kans op striae te verminderen.

Zwangerschapsmasker of melasma

Bescherm je gezicht goed tegen de zon en vermijd het gebruik van producten die de huid irriteren.

Puistjes

Gebruik milde producten en vermijd het uitknijpen van puistjes om littekens te voorkomen.

Conclusie

Gezichtsverzorging en huidverzorging tijdens de zwangerschap vereist wat extra aandacht en voorzorgsmaatregelen. Gelukkig zijn er tal van producten veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap. Tegenwoordig zijn er veilige en effectieve producten beschikbaar die je huid goed kunnen verzorgen tijdens deze bijzondere periode. Het is essentieel om mildere producten te kiezen en bepaalde ingrediënten te vermijden. Als je twijfelt over bepaalde producten of huidproblemen, is het altijd het beste om professioneel advies in te winnen bij een arts of dermatoloog. Je kunt natuurlijk altijd beter het zekere voor het onzekere nemen. En geniet vooral van je pregnancy glow! 

Veelgestelde vragen

Kan ik salicylzuur gebruiken tijdens mijn zwangerschap?

Salicylzuur wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, omdat het schadelijk kan zijn voor de baby.

Helpt vitamine C bij het verminderen van pigmentvlekken?

Ja, vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij het verminderen van pigmentvlekken en het geven van een mooie glans aan de huid.

Zijn er specifieke ingrediënten die ik moet vermijden tijdens de zwangerschap?

Ja, vermijd het gebruik van producten met salicylzuur, benzoylperoxide, glycolzuur en hoge concentraties vitamine A (retinoïden). Het is dus erg belangrijk om op huidverzorging tijdens zwangerschap te letten, want je huid tijdens je zwangerschap is anders dan normaal.

Hoe kan ik puistjes tijdens de zwangerschap verminderen?

Gebruik milde producten voor onzuiverheden en vermijd het uitknijpen van puistjes om littekens te voorkomen.

Waarom is het belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap goed te hydrateren?

Door veranderingen onder invloed van hormonen kan de huid droger worden, waardoor jeuk en irritatie kunnen ontstaan. Het goed hydrateren van de huid helpt deze problemen te voorkomen.

Vorig artikel Gezichtsverzorging met SPF
Volgend artikel Skin care routine voor mannen