SLS in skincare - Sodium Lauryl Sulfaat

SLS in Skincare

Skincare ingrediënten kunnen best ingewikkeld zijn. Het is alsof je door een wirwar van technische termen en ingrediënten moet, omdat perfecte product voor je huid te vinden. Alsof je zoekt naar die zeldzame pareltjes in een gigantische oceaan. Eén van de giftige kwallen in die oceaan is Sodium Lauryl Sulfaat, beter bekend als SLS in skincare.

SLS wordt al decennia lang gebruikt in cosmetische producten. Het is razend populair, vanwege het vermogen om te schuimen en vet te verwijderen. Maar niet alles wat mooi lijkt is ook echt goud waard. 

Wat is SLS?

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica en huidverzorgingsproducten. Het zorgt ervoor dat skincare producten, zoals shampoos en gezichtsreinigers, rijk en schuimend zijn. Dit ingrediënt komt oorspronkelijk uit kokosolie. Het wordt in een lab omgezet naar een stof die rijk schuim produceert. 

Waarom ligt SLS zo onder vuur?

Huidbarrière - Er zijn aanwijzingen dat SLS de natuurlijke oliën van de huid vermindert, waardoor de huid uitdroogt en irriteert.

Gevoelige huid - Mensen met een gevoelige huid lopen een verhoogd risico op huidirritaties.

Milieubewustzijn - SLS draagt bij aan ontbossing en het verlies van leefgebied voor bedreigde diersoorten. Niet al te luxe dus. 

Sommige mensen gebruiken jarenlang producten met SLS erin en ervaren nooit een bijwerking. Heb je de keus, dan adviseren we om te kiezen voor een SLS-vrij producten. Alles om de risico's en potentiële schade te beperken. 

De voor- en nadelen van SLS in skincare

Voordelen

  • Zorgt voor de bekende schuimende textuur
  • Verbetert de productverdeling
  • Is bewezen effectief in gezichtsreiniging
  • Verwijdert make-up op effectieve wijze
  • Heeft antibacteriële eigenschappen

Nadelen

  • Droogt de huid uit
  • Irriteert gevoelige huidtypen
  • Verstoort de huidbarrière
  • Veroorzaakt puistjes en rode vlekken

Is de toekomst SLS-vrij?

De beauty scene is steeds duurzamer en groener. Consumenten worden zich meer bewust van wat ze op hun huid aanbrengen. Ook denken ze meer aan het milieu en dierenwelzijn. Clean Beauty is niet voor niets een trend. De vraagt naar schone, transparante producten neemt toe. Zal er een tijd komen dat SLS volledig uit skincare producten verdwijnt? SLS in skincare is wat Almaaz betreft niet heel slim, dus daarom zijn onze skincare producten SLS-vrij. 

Wil je een stap verder gaan in je skincare routine en bijdragen aan een betere wereld? Bekijk direct alle sulfaatvrije producten van Almaaz.