Doorgaan naar inhoud
Slechte huid zwangerschap; wat moet ik doen?

Slechte huid zwangerschap; wat moet ik doen?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Helaas kun jij tijdens de zwangerschap last hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Tijdens een zwangerschap ontstaan er namelijk veel vervelende kwalen. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak last van een onzuivere huid, vette huid of zelfs een jeukende huid. Het kan ook zijn dat je geluk hebt en juist een mooie glans krijgt waarbij je huid soepel blijft en je ook minder snel striae krijgt.

Je huid verandert tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap neemt alles in je lichaam toe. Je bloedtoevoer, maar bijvoorbeeld ook je hormonen. Zo heb je niet alleen een verhoogde talgproductie, maar neemt bijvoorbeeld ook de hoeveelheid bloed in je huid toe. Hierdoor kun je last krijgen van rode vlekken in het gezicht. De een krijgt alleen rode wangen, maar bij de ander kunnen er kleine rode gesprongen vaatjes ontstaan. Dit wordt ook wel spinnenkop genoemd. Je huid krijgt dus heel wat te verduren!

Verder maak je tijdens de zwangerschap natuurlijk ook meer hormonale veranderingen mee. Hierdoor gaan je pigmentcellen meer pigment produceren waardoor je last kunt krijgen van pigmentvlekken. Extra pigment kan zorgen voor donkere plekken en dit gebeurd dan vooral in je gezicht. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Daarom is het belangrijk om tijdens je zwangerschap uit de zon te blijven zodat je niet met directe UV-straling te maken krijgt.

Een onrustige huid

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om je huid goed te verzorgen. Je hormonen zorgen voor allemaal verschillende kwaaltjes. Je kunt hierdoor enorme last krijgen van een onrustige huid. Dit wordt ook wel zwangerschapsacne genoemd. Deze puistjes kunnen op je gezicht zitten, maar bijvoorbeeld ook op je rug, borst, billen of schouders. Dit gebeurt vooral in het eerste trimester van een zwangerschap. In het tweede trimester raakt je lichaam namelijk gewend aan de veranderingen waardoor je minder last krijgt van dit soort kwaaltjes.

Talg en dode huidcellen

Tijdens de zwangerschap maak je veel meer hormonen aan waardoor je hormoonspiegel veranderd. Hierdoor krijg je te maken met talgklieren die teveel talg produceren. Hierdoor kun je ook meer last krijgen van mee-eters. Wanneer talg en dode huidcellen met elkaar in contact komen kun je ook te maken krijgen met puisten op de kin en kaaklijn. Zo ontstaat zwangerschapsacne. Verder kan je huid hierdoor ook dof worden.

Een droge huid

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gebruik te maken van een hydraterende crème. Vooral wanneer je bijvoorbeeld make-up draagt. Veel vrouwen krijgen door een laag make-up nog meer last van een droge huid. Dit komt wederom door je hormonen.

Vorig artikel Tips voor een gezonde huid zonder acne