Doorgaan naar inhoud
Ectoïne skincare

Ectoïne skincare - wat is ectoïne en waarom is het een trend?

We schreven vorige week al over de peptiden, een skincaretrend die terug is van weggeweest. Vandaag kijken we naar een trend in opkomst: ectoïne skincare. In dit artikelen zoomen we in op de definitie, de voordelen en geven we je tips.

Wat is ectoïne?

Ectoïne is een aminozuur dat van nature voorkomt in verschillende soorten bacteriën. Dit stofje werkt als een osmoprotectant, wat inhoudt dat het bacteriën helpt om te gaan met osmotische stress. Dit doet ectoïne door de osmotische druk in evenwicht te houden en de cel te beschermen tegen uitdroging. 

Ectoïne treffen we aan in allerlei bacteriën, zoals extremofiele micro-organismen die leven in uitdagende omgevingen. Denk aan de noordpool, zoutmeren en woestijnen. Goed om te weten, maar wat heeft dit te maken met onze skincare? 

Ectoïne in de wereld van skincare

Hoe is ectoïne eigenlijk in de wereld van skincare terechtgekomen? Is 'ie verdwaald? Nee hoor, het stofje is hier om als schild te functioneren voor onze huidbarrière. Op TikTok circuleren er al zat filmpjes over en dat is niet zo raar, gezien de vele voordelen. 

Voordelen van ectoïne

  • Ectoïne is een krachtige humectant, wat betekent dat het vocht uit de omgeving aantrekt en vasthoudt. Hierdoor is de hydratatiebalans van de huid optimaal en blijft deze soepel en zacht;
  • Heb je een droge of gevoelige huid, dan is ectoin skincare wellicht de oplossing voor jou. De molecuul helpt om de huidbarrière te versterken en vochtverlies te verminderen;
  • Het stofje heeft ook antioxidatieve eigenschappen, die je huid beschermen tegen vrije radicalen; 
  • Misschien nog wel de beste eigenschap: het beschermt je tegen UV-straling, waardoor je de kans op huidveroudering en huidkanker verkleint;
  • Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, heeft het derivaat ook nog eens ontstekingsremmende eigenschappen. Verminder roodheid, ontstekingen en irritaties op de huid en kalmeer het vakkundig;
  • Gebruik je skincare met dit stofje erin? Het is niet dierlijk, dus compleet vegan én het is voor elk huidtype geschikt.

Tips voor het gebruik van ectoïne huidverzorginsproducten

Ben jij van plan om skincare op basis van ectoïne te proberen? Houd dan wel het volgende in gedachten:

  • Test eerst een klein beetje op een stukje van de huid. Het is hypoallergeen, maar je zal net zien dat jij er niet tegen kan en volledig onder de vlekken zit. 
  • Volg de onderzoeken, want omdat het nog vrij nieuw is, weten we nog niet veel over het gebruik op lange termijn.
  • Gebruik alsnog zonnebrandcrème, want de UV-straling weren met je serum is niet voldoende.

Ben jij overtuigd? Laat het ons weten op Instagram! 

Vorig artikel Skin streaming vs. Skin Flooding
Volgend artikel Exfoliating pads for face - de oplossing naar een stralende teint!